Nog maar 30 kilometer per uur in de binnenstad: de fietskoerier wordt steeds belangrijker

Als inwoner van onze mooie hoofdstad kunt u ongetwijfeld beamen dat het vrijwel altijd enorm druk is op straten van de Amsterdamse binnenstad. Verkeersopstoppingen en ongelukken zijn aan de orde van de dag. Dit heeft de gemeente ertoe doen besluiten om maatregelen te nemen die de veiligheid en de leefbaarheid van de stad vergroten. Sinds 8 december 2023 geldt in de meeste straten van Amsterdam daarom een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

Van 50 km/u naar 30 km/u op het grootste deel van de Amsterdamse wegen

Op veel wegen waar voorheen nog tot 50 kilometer per uur mocht worden gereden, geldt nu de nieuwe maximumsnelheid. Op de website van de gemeente Amsterdam ziet u een overzichtskaart met daarop alle wegen waarvoor sinds december de snelheidsgrens van 30 km/u geldt. De maatregel geldt voor 80% van de wegen.

Wat levert de nieuwe snelheidslimiet de stad op?

We noemden het hierboven al even: met deze maatregel wil de gemeente Amsterdam de veiligheid en de leefbaarheid van de stad verbeteren. Naar verwachting heeft de nieuwe snelheidslimiet als gevolg dat er 20 tot 30% minder ongelukken gebeuren. Bovendien zullen ongelukken minder vaak een ernstige afloop hebben. Bovendien vallen volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) zo ook de maatschappelijke kosten van verkeersongevallen een stuk lager uit. Meer details daarover kunt u lezen in dit artikel van de NOS.

Langzamer van A naar B? Dat geldt niet voor iedereen

De invoering van de nieuwe 30 km/u-maatregel in Amsterdam had veel voeten in de aarde. Want langzamer rijden heeft toch ook zo zijn nadelen? De wegen blijven immers nog altijd net zo belangrijk voor het (gemotoriseerde) verkeer. Voor een groot deel van de weggebruikers betekent dit dan ook dat het voor hen langer duurt om van A naar B te komen. Niet alleen particulieren krijgen daarmee te maken, ook ondernemers én natuurlijk bezorgdiensten. Althans, wanneer die laatste van gemotoriseerde voertuigen gebruikmaken.

Een fietskoerier is nog net zo snel als voorheen….. en misschien wel sneller

Alhoewel de gemeente Amsterdam aangeeft de doorstroming van het verkeer belangrijk te vinden, neemt deze tegelijkertijd tal van maatregelen om het langzamer rijden te stimuleren. Bijvoorbeeld door wegen voor gemotoriseerd verkeer te versmallen en meer ruimte te geven aan fietsstroken. Dat betekent op diverse plekken dus letterlijk meer ruimte voor fietsers. Fietskoeriers zijn daarom nog altijd net zo snel als voorheen en misschien zelfs wel sneller!

De slimste keuze, ook bij spoed

Wilt u een order plaatsen in de binnenstad? Onze fietsbezorgers kunnen nog steeds leveren met de snelheid waaraan u was gewend. Dit in tegenstelling tot auto’s en bromscooters, de twee andere soorten vervoermiddelen waarmee het vaakst bezorgingen worden gedaan. Uw enveloppen en pakketten van maximaal 10 kilo worden vlot én veilig in waterdichte fietstassen vervoerd. Ook wanneer spoed is geboden, is de fietskoerier de slimste keuze. Onze fietskoeriers in Amsterdam bewegen zich vlotter en wendbaarder door de stad dan automobilisten en scooterrijders. Files en opstoppingen zijn niet van invloed op de levertijd.

Milieuvriendelijke koeriersdiensten

Het extra voordeel dat fietskoeriers sinds december hebben ten opzichte van andere koeriers wordt toegevoegd aan een al bestaande lijst met pluspunten. De belangrijkste daarvan is de milieuvriendelijkheid. Door voor levering per fiets te kiezen, draagt u direct uw steentje bij aan de vermindering van lawaai en uitlaatgassen in de binnenstad. Maar behalve het voordeel van de ecologische voetafdruk spelen natuurlijk ook de kosten een rol van belang. Fietskoeriers hebben niet te maken met wegenbelasting en brandstoffen en dat merkt u terug in de eindprijs. De Versnelling is uw snelle, verantwoorde en betaalbare partner voor uw orders in de binnenstad.

Ook interessant:

2 nieuwe bakfietsen bij fietskoerier de versnelling

De Versnelling breidt uit met 2 bakfietsen!

Een fietskoerier doet een levering

Wat zijn de voordelen van een fietskoerier?